måndag, juli 02, 2012

Komma igång med träningen?

Jag har fått flera frågor om hur man kommer igång och börjar träna. Det viktigaste är att beslutet kommer från dig själv och att du har ett mål. Motivationen försvinner efterhand då du inte har ett konkret mål att jobba för.

Vill du börja springa är det viktigaste att börja lugnt, finns flera bra böcker att ta ide'er från. Annars om man har möjlighet är det smartaste att ha en coach, speciellt då ditt mål är att springa en längre sträcka. Att anmäla sig till ett lopp är också ett bra sätt att hålla sig motiverad att träna, men detta är inte för alla. Fråga alltid dig själv först varför det är du tränar. Det ska vara roligt och DU måste njuta av det, annars lovar jag att DU inte når dina mål, för vägen dit är minst lika viktig.

Är ditt mål att bli fastare är det styrketräning och fettförbränning som gäller. Då musklerna växer (inte Hulk Hogan storlek då men..) och fettet minskar blir kroppen fastare, så genom att bara träna hård aerobisk träning lyckas du inte med detta mål. Maten spelar ju förstås också sin roll i detta. Ät ofta och hälsosamt, att skippa maten hela dagen och äta på kvällen är det vanligaste och gör bara motsatt effekt.

Är ditt mål att bygga muskler kan det vara bra att kontakta en PT eller Gym coach så du får ett program som passar dig. En PT kan dessutom noggrannare hjälpa dig med kosten eftersom det är en av de viktigaste punkterna då ditt mål är större muskler.

Är ditt mål att må bra och vara frisk då du t.ex. jobbar i ett kontor framför datorn och har problem med ryggen. Rekommenderar att prata med någon på gymmet för att få ett bra träningsprogram som hjälper dig att stärka de muskler som hjälper dig att hålla en bra hållning då orsaken ofta är att de är för svaga. Ett stretching program för t.ex. spända bröstmuskler vilket är en vanlig orsak till dålig hållning då axlarna böjer sig framåt.

Men oberoende vilket mål du har och vad du tränar är det viktigaste att det kommer från dig själv, för att du vill det och tycker det är kul!

Jag gör en mix av allting då jag tycker det bästa är en mångsidig och varierande träning. Just nu är mina tankar mycket i gymmet p.g.a skolan och för att jag är intresserad att lära mig mer om det, det är lite en greyzone för mig. Men annars är jag den som gärna tränar med lite utrustning utomhus. Frisk luft, sol och träning är ett säkert sätt att bli på gott humör.

Så träna på och njut, livet är för kort för att fundera om, istället gör och misslyckas då har du i alla fall prövat.

Lycka till i träningen och om du har några frågor, tveka inte på att kontakta mig så försöker jag hjälpa så gott jag kan :-)

4 kommentarer:

 1. Ja, det svåra för mig har alltid varit att hitta en tillräckligt bra orsak att träna. N nr an koit igång koer otivationen av sig slv (det hnde något åt in dator st, åste slta)

  Kan du göra ett "träna snabbt på stugan" program och sätta ut på bloggen? typ armar, ben, mage rygg på en kvart eller så som man kan köra varje dag under sommaren på stugan för att inte bli en mjuk och gosig strandboll under semestern :) så low-tech som möjligt och helst ute! Jag har två 15kg barn som kan användas som tyngder ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, motivationen försvinner lätt då man hamnar i lugna-läget på stugan. Då gäller det att hitta på olika roliga aktiviteter att göra som fotboll eller långapromenader.. Jag kan absolut laga ett "träna snabbt på stugan" program. Ska fundera ut något bra! :)
   Liam brukar också vara som tyngd, ibland helt kul, inte dock i plankan. Hehe.

   Radera
 2. Oijj det här kom som på beställning! :D För 4veckor sen ennu trenade jag duktigt och hadde massor med motivation, men sen blev den en 4veckors paus på grund av arbetet och flunssa, så nu har jag lite svårt att komma igång igen (om 2månader borde ja orka springa 10km, på helsinki midnight run, orkar nu kanske 1,5km :D så jag börjar få lite brottom)
  Men efter den här texten fick jag nog motivation igen och tänker ikväll fara o springa :)
  Det funkar faktist att man anmäler sig med till något och har det som ett mål (så som midnight run är för mig), och det att man bestämmer en spring/tränings date med en kompis, då kan du ju inte skippa för att "du inte orkar". Dom sätten har funkat bäst för mig (jag fick strida med mig själv LÄNGE och HÅRT för att orka börja trena igen efter ett års paus). Det som också hjälpte var att man psykade sig själv till det att jag visste att när jag har trenat i några veckor så blir man lite "beroende" av trenande. Och det såklart (som t.ex. i spring) att man märker att varje gång orkar man längre och längre streckor! :) - Ama

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt mål du har :) Det ska jag också springa. Det viktiga är att ta det lugnt fast man gärna skulle vilja skynda sig, det tar en tid att komma in i systemet men sen då du hittar en bekväm fart att springa i håll den!! Inte försöka springa hårdare för då kommer du inte orka. :)
   Det brukar alltid ta lite tid att komma in i rutinen igen efter att man varit sjuk, det är bara att kämpa på och göra roliga grejer också. Att gå en rask promenad eller fara och cykla är också träning :)
   You can do it! Ha det bra, Kram

   Radera