måndag, april 23, 2012

Man, kvinna, barn, hund, stereotyp, jämställdhet, Stalin, what?

I dagens Min Morgon berättar Malin Gustavsson om barnböcker och stereotypen av barnböcker. Största delen av barnböcker har en pojke i huvudrollen och flicka som biroll, varför det? Pojkar ska alltid vara modiga och tuffa, inte gråta eller känna sig osäkra. Flickor däremot ska vara tysta snälla och hjälpsamma. Vi lever ju inte på 1800 talet längre. Det är okej för pojkar att sminka sig och flickor får fara till armén.


Vi bygger ju här upp en bild för barnen hur det ska vara. Som barn är vi alla lika. Till och med Stalin har varit ett barn någon gång och tänkt precis som vilket barn som helst. Om alla bara fick fortsätta leva ett liv utan samhället som trycker på skulle allting se annorlunda ut. Säger inte att vi ska bete oss som barn men man kan lära sig rätt så mycket av barn. De är ärliga, de dömer ingen p.g.a ras eller utseende, de bryr sig helt enkelt inte om sådant förrän vuxna sätter sådana tankar i huvudet på dem. Säger heller inte att alla föräldrar gör det medvetet och att man försöker skada sitt barn. Det jag menar är att vi som vuxna kunde stanna upp i vår hektiska vardag och bara för en stund tänka som ett barn och försöka förstå barnen. Tycker ändå man som förälder är skyldig sitt barn en bra uppväxt där barnets röst blir hörd, där barnet får göra och tänka för sig själv ibland, klä på sig skorna i lugn och ro, ett litet stopp i det rutinerade liv vi lever!
(Jag vet att flera tänker lätt för dig när du är mammaledig. Menar inte stora förändringar i livet utan små stunder, som är viktiga)

"Mamma! Vad är det för skillnad på turist och terrorist?" -barncitat

Barn pussar mammas mage
bilden härifrån

Malin Gustavsson sade att om man gav en bok till ett gäng barn i högstadiet så hade en bok med pojke i huvudrollen passat för alla när en bok med flicka i huvudrollen inte gjort det samma.
Hon sade också att i val röstar kvinnor oftast på både kvinnor och män medan män som oftast röstar på andra män. Vågar inte män vara annorlunda? I am man. Man make fire!
Jag tror att så stor del av människorna ännu kommer ihåg eller tänker på tiden då skillnaden mellan män och kvinnor var stor, skillnaden är inte lika stor idag mer.

I de flesta barnböcker är det mamma, pappa och barnen. Nuförtiden är det inte så mer. Det finns så många olika familjer, vissa är skilda, vissa har bara mamma/pappa, vissa har syskon, vissa inte. Det finns de som inte har familj, bättre att ha en förälder som älskar dig än ingen alls, visst? Alfons Åberg har ju bara pappa och han verkar inte någonsin må dåligt av det.
Astrid Lindgrens böcker om starka tjejer är ju ett undantag men alla böcker är ju inte skrivna av Astrid Lindgren. Även hon har skrivit boken om den jobbiga busiga pojken Emil.

"På Sveriges nationaldag släpper de ut kungen från Skansen. Han vinkar till människorna och tycker det är roligt att få se sig omkring" - barncitat (Lissi 6år)


Ett annat intressant ämne i Min Morgon handlade om bruxism, alltså tandgnissling och därmed käkproblem. Kolla ikväll på "Från morgon till kväll" kl 19.00 på FST5. Eller så kan du gå in här och kolla in Min Morgon från i morse.
Jag har själv problem med käken och hittade en väldigt bra övning jag gör morgon och kväll och det har hjälpt mig mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar