fredag, mars 01, 2013

Varför träna?

Har under senaste veckorna varit flera gånger prat om varför man tränar.
Man stöter ofta på folk som säger att de inte tycker om att träna, träning är inte roligt.
Jag tror att de flestas uppfattning om träning är att det är tufft och jobbigt och därför vågar man inte ens försöka.

Kvinnor vill inte bygga muskler och tycker ofta mer om uthållighet. Män vill ofta bygga muskler och skippar gärna annan träning eller så är tröskeln hög till att börja träning då man inte vet vad man skall göra och känner sig utanför i gymmet, i löpspåret eller ovig på yogapasset.

Den värsta kommentaren är: -Träning är inte för mig, eller inte min grej.
Orsaken till sådana kommentarer tror jag ofta bara har och göra med att de inte hittat sitt sätt att röra på sig och må bra. Alla har något som passar dem, det finns ett hav med olika sätt du kan röra på dig och må bra. Istället för dåliga ursäkter till att undvika att ta hand om sig själv, utmanar jag dig att hitta ditt sätt att röra dig.

Att ta långa promenader med familjen där man njuter av att röra på kroppen samtidigt som man umgås hela familjen tillsammans är också en form av träning, du rör din kropp, alltid bättre än att sitta hemma framför tv:n och umgås. Vissa kanske gillar extremsporter och satsar på tuffa cykelsporter som downhill eller bmx, vissa igen gillar lugnet i yoga.
Jag gillar fart, blandningen mellan hårda intervaller, crossfit liknande styrkepass och att cykla i terräng.
En god vän till mig tycker om att yoga och köra väldigt lugn löpning och lugnet i den typen av träning passar perfekt för den hon är. Jag menar all träning är bra, vare sig det är promenad eller löpning, tyngdlyftning eller yoga, extremsporter eller zumba. Det viktigaste är att hitta sin grej och våga utmana sig själv i det. Stiga ut ur din bekvämlighets bubbla och våga.

En stark kropp för dig säkert framåt i livet och hjälper dig i många svåra situationer. Ta hand om din kropp du bor i och klappa dig själv på axeln ibland.Jag vill ha en kropp som orkar lyfta min baby även nu då han är 2 år. Jag vill klara av att springa till bussen då  jag som oftast verkar gå ut i sista minuten. Jag vill utmana mig själv och klara av de mål jag byggt upp för mig. Jag vill må bra i en stark och hälsosam kropp också om 50 år.

Hur tycker du om att träna? Har du hittat din grej och vad motiverar dig till träning?


6 kommentarer:

 1. Hej Amanda,
  Tänkte kommentera det här eftersom det är viktiga saker du skriver om. Det finns säkert många orsker till varför människor inte vill träna. Så länge man är yngre och ändå i rätt bra form och relativt frisk, tänker man inte på saken. Man kanske håller sig i gång med vardagsrutiner. Sen då man blivit i sämre form, är tröskeln för hög att göra något åt saken. Kvinnor vill dessutom oftast ha en träningskompis och kommer inte i väg ensamma. Reality TV-programmen ger också en konstig bild av träning, det är blod, svett och tårar som gäller, och ser definitivt inte roligt ut (jag menar Jutta och amerikanska viktminskningsprogram). Jag ser samma sak som du, men med kostcoachens ögon: de som redan är i bra form och tränar och äter bra är intresserade av att få vägledning, medan det finns en massa människor, som leker med sin hälsa, som skulle ha nytta av att göra en livsstilsändring. Arbetshälsovården har en viktig roll tycker jag och om företagen har resurser, skulle det vara bra att starta olika motions- och kostgrupper för de anställda.
  Hälsningar Mona

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mona, tack för kommentaren.
   Meningen med mitt inlägg gällde inte hård gym träning eller bantning som visas i tv:n. Meningen var att alla ska röra på sig på något sätt och det finns någon form av träning (gå ut och gå, paddla kajak, cykla, styrketräning, ja vad som helst) för alla. Meningen var bara att säga att man ska söka sin grej när det gäller träning. Ordet träning kanske var fel att använt men för mig betyder det faktiskt olika former att röra sig.
   Många behöver vägledning både då det kommer till kost och träning, det har du rätt i.
   Äta rätt, röra på sig rätt gör att man mår bra. Men det är kombinationen av de båda tillsammans. :-)

   Radera
 2. Jag känner att just nu har jag hittat min grej! :) variationen gör det så himla kul! Känns bra att ha hittat sitt kall :)

  Ja du måste prova på Vasaloppspinn någon gång, grymt kul ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så taggad för triathlon träning. Känns så mycket mer kul med variationen, än enbart löpning :-)
   Ska absolut pröva på Vasaloppspinn :-)

   Radera
 3. Jag har haft svårt att hitta något som jag verkligen gillar. Delvis för att här som jag bor finns det ett väääldigt litet utbud =/ Det är spinning, gym eller BodyPump. Vilket kan bli aningen trist i längden. En av orsakerna av att jag också har haft jobbigt att börja träna är just pga att det känts som om jag inte passar in, alla på gymmet är redan slanka och smala och vältränade. Och där kommer jag paddan som flåsar direkt! Skäms! Vilket jag ju veet att är helt dumt! Men jag kan ändå inte rå för den känslan. Nu har jag varit lite försiktig med träningen eftersom jag är gravid och fått lätt ont i bäckent vid snabba rörelser. Men bara marken blir bar ska jag absoluut släpa mej ut oftare på promenader (är just nu jätte rädd att falla då det är såå halt ute!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att det kan kännas tungt att gå till gymmet ifall man själv känner sig osäker. Det finns ju en massa du kan öva hemma nu medan du är gravid. Men som sagt ska maila dig :-)

   Radera