söndag, juni 10, 2012

Vardagsmotion är viktigt!

Ännu sjuk. Känns sååå jobbigt då vädret är perfekt för en springtur men jag måste sitta hemma. Vi var på picknick till parken men mer än det har vi inte gjort i det vackra vädret.
Jag har städat idag, så helt värdelös dag har det ju inte varit.

Vi diskuterade mycket i skolan under helgen om hur viktig "vardagsmotion" är. Sådant som att ta cykeln till jobbet, städa, trädgårdsarbete, trappan istället för hissen ja i princip allt du gör då du rör på dig i vardagssysslorna.
Det är sådant som bygger grunden för din kondition och därför är den här formen av motion nästan den viktigaste. Självklart behöver man annat också om man har viktnedgång eller tävlingar som mål, men även de som tränar inför ett maratonlopp behöver denna sorts träning. Vilket inte är något man kanske tänker på då träning är en del av din vardag. Då tänker man lätt att man inte gjort någonting alls om man inte sprungit värsta intervallerna, jag är definitivt en av dem som tänker så.
Kroppen bränner fett då du rör dig med lågpuls, så en promenad eller lite effektiv städning kan göra mer än man tror. När pulsen stiger och vi anstränger oss mer, börjar kroppen också ta från våra kolhydratförråd. Visst bränner man även fett med hög puls men i första hand tar kroppen energi från kolhydraterna.
bilden härifrån

Under skolningen i helgen berättade föreläsaren om en +100kg kund som på kvällarna brukade sätta sig i soffan framför TV:n och inte röra sig för resten av kvällen. Hon plockade färdigt allting till soffan. Dricka, ätbart, telefon, ja allting så hon absolut inte i misstag heller behövde stiga upp. Ifall fjärrkontrollen var i andra änden av soffan kollade hon på det program som råkade vara på eftersom hon inte orkade röra på sig.
Hur hamnar man i ett sådant läge? Man måste ju veta att det man gör inte är bra, visst?
Och vad är det som till sist ger en krafter att anlita en PT då man inte ens orkat flytta på rumpan för att byta kanal?

Idag kan jag alltså lugnt säga. Jag har städat och varit på promenad till parken med familjen, det är någonting.

2 kommentarer:

  1. Oh yes, vardagsmotion är underskattat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja!! För mig har det bara blivit vardagsmotion senaste veckan p.g.a. flunssa.

      Radera